Så får du dina vanor att hålla sig under det nya året

Även om det har blivit allt vanligare att människor på sociala medier och liknande har börjat uttala sig negativt om nyårslöften och hur tröttsamt det är att gymmet alltid flödar över av nya och oerfarna motionärer är detta ingenting som man ska bry sig om. De människor som faktiskt går på gym är bara där för sin egen utveckling och om man själv känner att ett nytt år är ett perfekt tillfälle att börja sin träningsresa bör man göra detta. 

 

Dessutom har många gym också ofta erbjudanden i början av det nya året som gör det ekonomiskt gynnsamt att börja träna under den här perioden. Men samtidigt kan det vara svårt att som nybörjare komma igång på riktigt med sin träning. 

 

Här kommer vi att gå igenom det som man behöver veta om man är intresserad av att börja träna och verkligen vill få sin nya vana att hålla sig fast över tid. Träning för med sig många fördelar med allting från minskad stress till en minskad risk för att man ska drabbas av Diabetes typ 2.  

Börja långsamt 

Detta är det absolut viktigaste om man är en nybörjare eller inte har tränat på länge. När man precis sätter igång med att träna är motivationen och glädjen oftast på topp och man känner att man skulle kunna träna sex dagar i veckan. Detta är dock inte någonting som är att rekommendera. 

 

När man gör detta är det lätt hänt att man antingen blir utbränd eller orsakar stressskador på muskler. Istället är det bättre att börja långsamt och sedan sakta men säkert börja öka antalet gånger som man tränar i veckan. Ett bra alternativ kan vara att man börjar med att träna 2-3 gånger i veckan för att se hur man tycker att det är. 

Bygg en vana

Ett vanligt uttryck inom träningskretsar är att det är skillnad på disciplin och motivation, och detta kunde inte vara mer sant. Motivationen är det som gör att man sätter igång med sin träning, men det är disciplinen som gör att man orkar fortsätta under längre perioder. Därför är det viktigt att man bygger upp en vana, bland annat genom att träna även när man inte känner för det. 

 

Om du har en utritad träningsdag där du känner att motivationen tryter rejält är det alltid bättre att gå iväg till gymmet eller ta sig den där löprundan ändå. Man kan dra ner på tempot och tiden som man är igång om man känner att man verkligen inte vill träna, men det viktigaste är att man  tar sig iväg och gör det. Det finns två saker som man aldrig ångrar: ett bad och ett träningspass. 

Hitta någonting som du tycker är roligt 

Detta är en annan sak som är viktig att försöka få till. Om du inte tycker det är roligt att exempelvis jogga eller styrketräna kan det vara en god ide att leta efter andra alternativa sätt att röra på dig, som exempelvis korpidrott eller padel, där den sistnämnda har blivit lättare att börja spela i och med att hajpen har lagt sig en smula.