Få tillräckligt med motion om du jobbar hemma eller pluggar på distans

Efter pandemin så har det blivit allt vanligare att svenskar jobbar hemma eller pluggar på distans. Detta är någonting som många tycker är fantastiskt, men det kan också föra med sig en hel del baksidor. Dessa baksidor behöver dock inte påverka ens hälsa negativt, så länge man är medveten om dessa och gör sitt yttersta för att säkerställa att man mår så bra som möjligt. 

I den här texten kommer vi att gå igenom några av de viktigaste sakerna som man bör tänka på om man pluggar en distansutbildning eller arbetar hemifrån. Fördelarna med att sköta sina dagliga aktiviteter från sitt eget hem är många, och genom rätt sorts metoder kan fördelarna utan problem väga upp för nackdelarna. 

Se till att du får tillräckligt med motion 

En av fördelarna med att pendla eller vara på kontoret är att man rör på sig en del varje dag. Även om man tar bilen in till jobbet går man ändå i trappor, från mötesrum, ut för att köpa lunch och mycket mer. Men när man arbetar hemifrån blir detta inte fallet och det är lätt hänt att man knappt rör på sig någonting. I och med detta kan det vara klokt att börja se över ens träningsrutiner och om dessa är tillräckliga för att väga upp för bristen på vardagsmotion. 

 

Om inte är det klokt att börja ta dagliga och korta promenader, eller börja jogga runt fem kilometer varje dag. Detta är någonting som är enkelt och som gör att man kommer börja må mycket bättre i vardagen. Att röra på sig motverkar stress, gör att man mår bättre både psykiskt och fysiskt, samtidigt som det är väldigt skönt att komma ut en stund varje dag.

 

Se till att du har ett område för arbete/studier och ett för avkoppling

Detta är någonting som är oerhört viktigt för ens mentala hälsa och förmåga till koncentration. Även om det är väldigt skönt att ha ett morgonmöte eller börja svara på mail i sängen är detta någonting som man bör undvika. Att ha ett dedikerat utrymme i sitt hem där man alltid arbetar eller pluggar gör att hjärnan automatiskt får lättare att koncentrera sig, samtidigt som det undermedvetet också tränar hjärnan att vissa utrymmen är till för avkoppling medans andra utrymmen är dedikerade för avkoppling.   

Köp en bra kontorstol 

 

Detta är någonting som man kanske inte tänker på direkt, men att ha en bra kontorsstol som gör det enkelt att hålla en bra ergonomisk position när man sitter och jobbar eller studerar. Detta kan förhindra att man får ont i ryggen och gör det dessutom ofta lättare att koncentrera sig under längre perioder.  

 

Om man känner att en ny och fin kontorsstol blir lite för dyrt kan man kicka efter begagnade alternativ på blocket eller second hand. Det är vanlig att stora kontor säljer av gamla stolar i stora försäljningar, någonting som gör att man kan komma undan rätt billigt.