Ont i ryggen – vad kan det bero på?

Ryggsmärtor kan försvåra nödvändiga sysslor och göra oss oförmögna att ta oss an de dagliga utmaningarna. Det är ett störningsmoment som för vissa känns av lite grann och som för andra gör det nästintill omöjligt att röra på sig. Om du är mån om din hälsa är det en god idé att ta reda på varför du har ont i ryggen och vad du kan göra åt besvären för att underlätta. Just detta ska vi ta en närmare titt på nedan. Läs mer om vad dina ryggsmärtor kan bero på utefter vilka symtom din kropp uppvisar.

Diskbråck

Om du lider av ryggsmärta finns det en viss risk att diskbråck ligger bakom det. Detta ryggbesvär går ofta över av sig självt efter några veckor, men om det kvarstår i flera månader kan det vara läge att tänka på din hälsa och ta kontakt med en läkare.

Det som kännetecknar diskbråck kan variera beroende på om du lider av diskbråck i ländryggen eller halsryggen. Vanligt är det att antingen lida av ryggsmärtor som strålar ut i benen eller nackont som strålar ut i armarna. Ibland får individen dessutom svårigheter med att kontrollera blåsan, och domningar eller stickningar i benen förekommer också. Om dessa symtom stämmer in på dig är det fullt möjligt att du har fått diskbråck.

Ryggskott

Smärta i ryggen behöver inte alltid betyda att du lider av diskbråck, utan det kan dessutom möjligtvis vara ett resultat av ryggskott. Det här besväret brukar leda till att du får ont i den nedre delen av ryggen samtidigt som det blir svårt att röra på dig. Ovanligt tunga lyft är en av orsakerna till ryggskott, men lyckligtvis nog förbättras din hälsa i många fall av sig självt inom någon vecka. 75 % av befolkningen kommer vid något tillfälle att uppleva smärta i ländryggen, så kanske är du en av dessa individer.

För att säkerställa att din hälsa förblir på topp är det värt att hålla utkik efter symtom såsom ländryggsmärta, ömhet vid en sida av ryggen och svårigheter när du försöker röra på dig. Om de ovannämnda symtomen stämmer in på din situation är det fullt möjligt att du antingen har diskbråck eller ryggskott.