Hälsofördelar med ett rent och städat hem

Att äta en balanserad och hälsosam kost samt motionera dagligen anses numera vara sunt förnuft för att uppnå fysiskt och mentalt välbefinnande. Men alltför ofta förbises vikten av ett rent och städat hem, vilket faktiskt påverkar vår hälsa mer än många tror.

 

Ett stökigt och ohygieniskt hem kan ha en negativ effekt på vår hälsa och vårt humör på många olika sätt. Nedan följer en lista över några av de hälsofördelar som du kan dra nytta av bara genom att se till att ditt hem är rent och städat – fördelar som förhoppningsvis kommer att motivera dig att plocka fram din dammsugare, mopp och städprodukter med det samma!

Minskad stress och kraftlöshet

Om ditt hem ständigt är stökigt och du bara skjuter upp listan med städsysslor kan det orsaka otroligt mycket stress. Och de flesta vet nog att stress i ohälsosamma mängder är skadligt. Ju längre du är stressad, desto mer sannolikt är det att stressen påverkar ditt välbefinnande. Efter ett tag kan du komma att känna dig kroniskt trött och kraftlös. Om du däremot ser till att städa ditt hem regelbundet minskar du risken för att stress uppstår från första början.

Mindre damm, bättre hälsa

Att städa hemmet är inte bara bra för ditt mentala välbefinnande utan även för din fysiska hälsa. Detta beror på att damm och skräp kan orsaka och förvärra allergier och problem med de övre luftvägarna, till exempel astma. För att förbättra inomhusluften i ditt hem rekommenderas att du dammsuger bostaden regelbundet – inte bara golvet, utan även mattor och möbler – för att bli av med allt damm och all smuts. Det gör att du kan andas frisk luft och förhindrar att dina luftrör försämras.

Städning = ett träningspass

Det kan vara svårt att föreställa sig, men faktum är att du kan förbränna många kalorier bara genom att städa därhemma. Att dammsuga i en timme förbränner cirka 80 kalorier samtidigt som du aktiverar överkroppen, mage och benen. Om du dammar i en halvtimme förbränner du i genomsnitt 109 kalorier, och om du tvättar fönster kan du räkna med att förbränna drygt 300 kalorier i timmen! Inte minst kan sådana små dagliga aktiviteter vara avgörande för dem som annars är mycket stillasittande på grund av till exempel distansarbete.

Ökad produktivitet när saker är på sin plats

Det är vetenskapligt bevisat att röriga utrymmen kan få människor att känna sig utom kontroll och mindre fokuserade, och därmed mindre produktiva. Detta beror på att oordning kan vara mycket distraherande och göra det svårt för människor att fokusera, oavsett om de är hemma eller på kontoret. Bara genom att göra något så enkelt som att städa ditt hem kan du göra din hjärna mer villig att utmanas och därmed mer produktiv.

Sammanfattningsvis

Att få ordning på ditt hem och hålla det fräscht och rent har ett stort antal fördelar som bara inte kan förbises. Det betyder inte att ditt hem måste vara kliniskt rent hela tiden för att du ska kunna må bra, men en städning minst en gång i veckan och en grovstädning en gång i månaden kommer att vara till stor nytta för din hälsa.