10 Bästa spelarna i herr tennis 2023

Tennissäsongen 2023 avslutades med att Novak Djokovic avslutade året som världens nummer 1, med Carlos Alcaraz och Jannik Sinner också i topp fem. Djokovic vann tre av de fyra Grand Slam-turneringarna 2023 och vann också ett par Masters 1000-titlar.

Sedan fanns det några spelare som Adrian Mannarino och Grigor Dimitrov, som förbättrade sitt spel mycket under året. Med det sagt, låt oss ta en titt på de 10 bästa spelarna i herrtennis 2023:

  1. Hubert Hurkacz

Hubert Hurkacz hade ett hyfsat år 2023, då han vann en Masters 1000-titel i Shanghai. Den 26-årige polacken hade ett ganska trovärdigt vinst-förlustförhållande på 45-24 under året och stannade inom topp 10 vid slutet av det. Han misslyckades med att nå kvartsfinal i någon av Grand Slam-turneringarna. Dock är han fortfarande en fröjd att se på med sin starka serve, goda backhandvolleys och anständiga grundslag.

  1. Taylor Fritz

Taylor Fritz nådde en karriärhögsta rankning som världens nummer 5 år 2023, men en mindre smickrande period under andra halvan av säsongen gjorde att han sjönk till nummer 10 vid årets slut. Hans vinst-förlustförhållande var 54-23 och han vann också ett par titlar i år.

Fritz är fortfarande en av de bättre spelarna i världen på hardcourt och den bästa manliga amerikanska spelaren just nu. Hans serve och forehand är fortfarande av högsta klass och han rör sig bra för en man av hans storlek.

  1. Alexander Zverev

Alexander Zverev missade säsongens inledning på grund av en skada men gjorde en fin comeback genom att vinna ett par ATP 250-titlar. Dock var hans form i de stora turneringarna ganska otillfredsställande.

Ändå avslutade den stora tysken året som världens nummer 7 och hade ett vinst-förlustförhållande på 55-27 i år. Zverevs forehand visade mycket förbättring under 2023 och hans backhand är fortfarande lika stark som någonsin.

  1. Holger Rune

Holger Rune är en av de mest lysande unga stjärnorna i tennis och förlorade finalen i Monte Carlo Masters i en jämn match mot Andrey Rublev. Efter en mindre framgångsrik period utsåg dansken Boris Becker som sin tränare mot slutet av säsongen.

Rune vann en ATP 250-titel i München och avslutade året med ett vinst-förlustförhållande på 44-24. Med en fin backhand och grundspel har den 20-årige dansken en ljus framtid framför sig.

  1. Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas hade ett ordinärt år enligt sina egna standarder 2023, med sin enda titel för året som kom i Los Cabos. Han hade ett vinst-förlustförhållande på 51-24, men hans oförmåga att vinna titlar i några av de stora turneringarna på grus var fortfarande en orsak till oro.

Tsitsipas nådde semifinalen vid Madrid Open, men hans enhandsbackhand förblir en svaghet. Han nådde också finalen i Australian Open, där han förlorade mot Novak Djokovic i finalen i raka set.

  1. Andrey Rublev

Andrey Rublev var en av de mest stadigt förbättrade spelarna 2023 och vann sin första Masters 1000-titel i Monte Carlo. Han har en av de mest fruktade forehandarna i spelet, men hans relativa underprestation i Grand Slams förtjänar lite uppmärksamhet från hans sida. Rublev hade ett ganska trovärdigt vinst-förlustförhållande på 56-26 under året.

  1. Jannik Sinner

Med ett fantastiskt vinst-förlustförhållande på 64-15 och fyra titlar är Jannik Sinner en av de mest förbättrade spelarna i herrtennis just nu. Han är en mycket bättre spelare vid nätet än han var för ett år sedan och hans första Masters 1000-titel i Kanada var en anledning att jubla för honom.

Sinner var också den enda spelaren som besegrade Djokovic två gånger under året och vann Davis Cup för sitt land.

  1. Daniil Medvedev

Daniil Medvedev vann ett par Masters 1000-titlar 2023 och hade också flest vinster (66). Dock förblev hans oförmåga att vinna en Grand Slam en orsak till oro. Medvedev kom nära i US Open men förlorade i finalen mot Djokovic.

Medvedev är en mer tålmodig spelare nuförtiden och är villig att förlänga rallyerna oftare, vilket förklarar hans förbättrade resultat på grus. Han borde ha en chans i Australian Open tidigt 2024, men Djokovic, bland andra, kommer att stå i hans väg.

  1. Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz fortsätter att vara den mest lysande unga stjärnan i tennis och vann sin första Wimbledon-titel 2023, där han besegrade Djokovic i finalen. Han vann också ett par Masters 1000-titlar under året och vann ytterligare en titel på gräs, vid Queen’s Club. Dock kommer han att vara besviken över sin brist på framgång i hardcourt Grand Slams.

Ändå var Alcarazs vinst-förlustförhållande ganska bra på 65-12. Dock förblir bristen på eldkraft i hans serve ett problem som han måste arbeta på. Han hoppas dock kunna störta Djokovic i rankingen under det kommande året.

  1. Novak Djokovic

Det finns inget nytt att säga om Novak Djokovic. Han vann tre av de fyra Grand Slams, ett par Masters 1000-titlar och ATP Finals. Serben slog också Rafael Nadals rekord för att vinna 22 Grand Slams och utökade sitt eget antal till 24 genom att vinna US Open.

Oförmågan att vinna Wimbledon och Davis Cup var de enda luckorna i Djokovics totala antal för året. Han har en mycket bättre serve nu än han hade för ett par år sedan och har också blivit bättre vid nätet på senare tid. I denna takt kommer den 36-årige serben inte att lämna många rekord i tennis oöverträffade när han bestämmer sig för att gå i pension.